facebook

Wonderlamp

Ik sta in een vreemde houding met mijn hoofd boven de wastafel. In mijn rechterhand een vreemd voorwerp in een rode kleur. Op dit moment wens ik niemand bij mij in de buurt, want in deze houding, met  mijn hoofd helemaal scheef, voel ik me zeer ongelukkig. Ik plaats  het smalle uiteinde van de rhinohoorn voorzichtig in mijn rechter neusgat. Een rotgevoel ontstaat, omdat het zoute water uit de pas gevulde hoorn nu in mijn neusholte stroomt. Het zoute water moet onderweg ongewenste ziektekiemen meenemen. Als de hoorn ook het andere neusgat heeft gereinigd en ik de grote hoeveelheid klaargelegd keukenpapier heb weggewerkt, voel ik me opgelucht, maar zou het echt goed  resultaat opleveren? Voor mij is dit apparaatje tot nu toe een onbekend middel.

Terwijl ik de rhinohoorn weg zet, denk ik opeens aan een wonderlamp. De hoorn heeft een vorm die wel wat lijkt op de wonderlamp van Aladdin uit het sprookje van duizend en een nacht. In die bijzondere lamp woonde een geest, die wensen kon vervullen. Niet alle wensen, maar wel heel veel. Door voorzichtig over de lamp te wrijven, kwam die speciale geest daaruit tevoorschijn. Wat heb ik als kind genoten van zulke sprookjes. De magie van een  wonderlamp, het maakte mijn leven alleen maar mooier en ook het geheim van een jongetje, dat zomaar door een muur kon verdwijnen. Mijn fantasie maakte de verhalen nog mooier en soms droomde ik ervan, hoe ik zelf zomaar door een muur kon verdwijnen. Mijn “wonderlamp “ bevat echter geen geest, maar is gevuld met zout water en ik hoef hem alleen maar schuin te houden om het te laten stromen, maar of hij mijn wens kan vervullen?

Voor Aladdin betekende het bezit die lamp  een bijzondere ervaring, waardoor er een einde kwam aan zijn armoedige bestaan. Hij toverde er een prachtig paleis mee en trouwde met de mooiste prinses die je je maar kon bedenken. Een prachtig en spannend sprookje, dat mensen al eeuwenlang aan kinderen vertellen of voorlezen. Sprookjes hebben vaak ook een diepere betekenis en zijn daarom ook voor oudere mensen soms interessant om over na te denken.

Magie

Ik denk, dat de magie in sprookjes een belangrijke rol speelt. Bij Aladdin konden alle moeilijkheden opgelost worden door middel van dit magische voorwerp. Door de eeuwen heen zijn er altijd mensen geweest, die aangetrokken worden door voorstellingen die gepaard gaan met magie. Zelfs in deze moderne tijd lijken programma’s op de televisie over magie, veel mensen aan te spreken. Hoe meer ik me er in verdiep, hoe interessanter het onderwerp wordt. Ik begrijp niets van die magische handelingen, maar besef wel, dat het allemaal op illusie berust. Een konijn verdwijnt niet echt in een hoge hoed en een spel kaarten lost niet zomaar op. Een illusionist snijdt niet echt een mens doormidden. We laten ons bedotten. Het zou zo mooi zijn, dat mijn “wonderlamp “ de  holtes in mijn hoofd opeens helemaal opent. Maar ik weet, dat ik meermalen moet spoelen voor het resultaat heeft.  Ik zal nog vaak het kleine zoutschepje moeten vullen en mijn hoofd schuin boven de wasbak moeten houden. Soms hebben dingen tijd nodig. Ondertussen heb ik tijd om na te denken. Dat is soms ook zeer nuttig. Zo helpt mijn rhinohoorn mij weer op weg naar een prachtig, helder voorjaar.Reacties zijn gesloten.