facebook

Vriendschap

Ik zie hem aankomen via het garagepad. Een artistiek uitziende man met sprankelende ogen, zijn sluike grijze haren een beetje langer dan normaal,  een door het dragen iets gebleekte rode broek en loshangend fleece shirt. Als ik de deur voor hem opendoe, krijg ik  zomaar een grote bos rozen in mijn handen  geduwd.” Voor jou, omdat ik je wil bedanken”, zegt hij lachend en dan volgt er een hartelijke begroeting.

Soms zijn er van die onverwachte momenten in mijn leven, die kostbaar zijn en het leven mooier maken en dit is er een van. We kennen elkaar al een viertal jaren, waarin we wekelijks een  schilderavond bezochten.  Met onze groep van vijf mannen en drie vrouwen, hebben we nogal wat onderwerpen vol overgave op het doek gezet en tijdens die avonden hebben we elkaar steeds beter leren kennen, soms buiten werkend aan een zonsondergang, een landschap of een  scheepswerf en soms binnen bezig met het schilderen van een stilleven of een portret . Naast het schilderen waren vooral de pauzes interessant. Geregeld ontstonden daar interessante discussies,  over onderwerpen die door het prettige, gevarieerde gezelschap vanuit meerdere invalshoeken werden bekeken.  

De avonden in dat kenmerkende, oude schildersatelier gingen bij mij horen. Ik voelde me er thuis tussen de mensen, van wie ik ben gaan houden,  de houten ezels, de verf, de penselen, het linnen  en de geuren die zo specifiek zijn bij schilderen. Toen ik een poosje niet kon autorijden vanwege een pijnlijke pols en daardoor de lessen moest missen,  besefte ik opeens hoe ik er deel van was geworden en hoe groot de invloed van die avonden was op mijn gedachten en mijn stemmingen.  Des te pijnlijker is het, nu ik  afscheid van de groep heb genomen.

Na deze zinvolle jaren met schilderen heb ik besloten, me meer met schrijven bezig te gaan houden. Naast  het leuke werken aan columns, wil ik zo graag een boek schrijven.  Dat is voor mij nu een uitdaging, waar ik me graag aan over geef. Het is een soort talent, dat  net als het schilderen aangeboren lijkt, maar nog beter ontwikkeld kan worden. Voor dat doel heb ik voor mezelf een soort ruimte gecreëerd, door andere dingen naar de achtergrond te verplaatsen. Mijn lidmaatschap van de bridgeclub, waar ik wel meer dan dertig jaar met veel plezier mijn hersenen trainde en meerdere bridgepartners versleet,  is opgezegd en ook dat van de schildersgroep, maar schrijven is in tegenstelling tot het schilderen met de groep en bridgen bij de club, een erg eenzame bezigheid. Ik weet ook niet of ik daar net  zoveel energie uit kan halen als bij het schilderen, maar mijn besluit is genomen en ga er mee aan de slag. Schilderen kan ook thuis als ik daar even behoefte aan heb.

De rozen staan nu al een paar dagen op tafel en herinneren me aan het gesprek met mijn schildervriend. Ze zijn rood en oranje en ik weet niet of er mannen zijn, die zich interesseren voor de specifieke kleuren in een boeket. Ik heb zelf altijd bepaalde voorkeuren voor kleur, maar dat kan wisselen per seizoen. In de herfst is het toch vaak het warme rood en oranje van de kleuren in het bos. Het boeket past daar precies bij. Misschien heeft mijn schildervriend dat aangevoeld en houdt hij van dezelfde tinten. Ze staan volgens een site op internet symbool voor genegenheid, vreugde , vriendschap en dankbaarheid. Misschien is het ook wel heel bewust gekozen. Het maakt me in ieder geval blij te weten, dat ik met mijn aanwezigheid ook anderen blij heb gemaakt. Het raakt me diep, zo’n blijk van dank. Ik denk, dat we elkaar zullen missen, maar ieder afscheid is ook weer een begin van iets nieuws. Dat is een hoopvol gegeven.Reacties zijn gesloten.