Snoeien is ruimte maken
Het is natuurlijk een beetje stom om het op deze manier te doen, maar ja, we hadden alleen een houtzaag tot onze beschikking. Na de plotselinge ingeving, ontstaat bij mijn dochter en mij vrij snel ook een plan en als dat plan ons goed bevalt, willen we graag direct aan de slag. We zijn niet zo vaak samen en dat speelt ook mee in de besluitvorming. De struik, die we tien jaar eerder hebben geplant in haar achtertuin is inmiddels uitgegroeid tot een flinke boom met drie stammen, die het hele tuinvak opvult en de andere planten en struiken geen kans geeft. Snoeien dus.
In het tuinhuisje is geen grote takkenschaar, dus grijpt ze naar de gewone houtzaag, die best lekker scherp is. We beginnen met de onderste takken. Zij zaagt en ik sleep de takken weg. Af en toe wisselen we, maar mijn leeftijd is voor mijn dochter een aanwijzing om zelf het gevaarlijke werk te doen. Als ook de huishoudtrap te kort blijkt voor de hogere takken, klimt ze op de pergola boven de schutting. Van daaruit zaagt ze de metershoge toppen uit de struik. Er valt een heel lange tak achter de schutting, de rest komt voor mijn voeten en achter de trap. De stapel takken die ik op het achterterras leg groeit behoorlijk. Daarna kijken we moe en bezweet , maar zeer tevreden naar het resultaat. De mooie sering, die helemaal krom groeide , omdat hij geen licht meer kreeg, krijgt door onze snoeiactiviteiten een nieuwe kans. Volgend jaar geeft hij vast veel prachtige bloemen.
Opruimen
In deze Covid periode zijn veel mensen gedwongen een poosje thuis geweest. Dat had allerlei gevolgen. Toen het vervoer grotendeels stil kwam te liggen en werken buitenshuis bijna niet mogelijk was, zag je overal mensen aan de slag met opruimen en verbeteren van hun woning. Er stonden lange rijen auto’s voor de ingang van afval stortplaatsen en doe-het-zelf zaken hadden het druk met aanleveren van materialen. Opruimen in huis betekent ook ruimte maken. Soms voor nieuwe dingen, maar vaak ook is de ruimte heerlijk om te beleven. Het is alsof je geest ook meer ruimte krijgt in een opgeruimd huis.
Ruimte ervaren
Het is avond, de zon schijnt en over het water waait een lichte bries. Mijn man en ik stappen aan boord van een kleine platbodem ergens in Friesland. Vanwege de Corona tijd is er slechts een klein gezelschap aan boord. We hijsen de bruine zeilen en dan ervaren we opeens een vreemde, onverwachte stilte. Zacht klotst het water tegen het hout van het schip, de wind stuwt de zeilen bol en ik hoor vogels fluiten, rietkragen zie ik buigen en verder heerst er een intense stilte. Ik geef me er aan over. Even geen geluiden van vliegtuigen, geen auto’s , geen kinderen op het schoolplein. Rust. Als die stilte er niet is, besef je niet wat het kan bewerkstelligen. De rust in mijn hoofd moet nog even wennen. Wat doe ik er mee? Niets hoef ik te doen. Ik mag helemaal stil zijn. Meewiegen met de bewegingen van het schip, de wind door mijn haren voelen waaien, alsof hij me streelt met zachte handen. Even alles loslaten.
Door deze wonderlijke ervaring van stilte besef ik, dat opruimen en dus ook snoeien in mijn dagelijkse bezigheden, soms erg nodig is. Ook als je ouder wordt, wil je soms nog even doortastend en snel aan de slag als in eerdere perioden. Het is alsof de dwang nog niet verdwenen is. Je bent zo gewend aan snelheid, weinig tijd en stressgevoelens die daarbij horen, dat je moeite hebt om naar de stilte te luisteren. Toch is die stilte kennelijk erg belangrijk. Er moet in je geest ook ruimte komen. Ruimte voor rust en stilte. Ik denk soms, dat de zevende dag van de week, de zondag, die ooit als rustdag werd ingesteld in oude tijden, niet voor niets was. Op die dag konden mensen even uitrusten van alle drukke bezigheden. Rust is ook goed om na te denken over wat belangrijk is en wat niet. Wat niet zo belangrijk is mag gesnoeid worden om ruimte te maken voor wat er echt toe doet. Wat wezenlijk is. Ik denk, dat deze Corona pandemie wereldwijd mensen aan het denken zet. Wie weet, kan er veel gesnoeid worden en komt er ruimte voor mooie nieuwe dingen.