facebook

Ruimte scheppen en innemen

Met sterke windvlagen kletteren dikke hagelstenen tegen de ruiten, waarna ze traag naar beneden glijden en op het hout onder de ruit een witte korrelige laag opbouwen. In rap tempo verandert buiten de groene kleur van de pas aangelegde grasmat in een witte deken. Het is april. Een koude noordenwind blaast vanuit Scandinavië een winterse temperatuur over het land. Daar moet ik even aan wennen. In een dikke trui zit ik naar buiten te kijken en volg de neerdalende hagelstenen tot ze op de grond vallen.

 Aan de rand van het terras staat een kunstwerk. Het is gemaakt van roestvast staal en het lijkt wel op een sierlijke vogel, die zich in onze tuin helemaal op zijn gemak voelt. Hij is juist neergedaald en kijkt de pas gerenoveerde tuin rond. Er is ruimte genoeg om, als hij dat wil, zomaar weer weg te vliegen, maar volgens mij past hij helemaal op deze plek en brengt hij met zijn aanwezigheid evenwicht in de tuin.

Voor mij betekent de vogel vandaag vooral genieten met mijn ogen. De sierlijke vorm en het materiaal waar de kunstenaar voor heeft gekozen bezorgen mij een gevoel van schoonheid. Ik kan er uren naar kijken en terwijl ik dat doe gebeurt er ook iets in mijn gedachten. Er ontspint zich soms langzaam een verhaal, of er komt plotseling een herinnering boven, waarin ik weer de woorden hoor van de maker van het ornament. Een bijzondere man, die ons een blik gunde in zijn binnenste, door verhalen te vertellen over zijn leven, toen we samen koffie dronken.  

Ik weet natuurlijk niet wat de kunstenaar precies bedoelde met ons ornament, maar de sierlijke vorm heeft zeker te maken met zijn gedachten op het moment van het ontwerpen. Omdat het zo open is, moet hij wel een open blik op de wereld hebben. Een mooi mens. Ooit is hij begonnen met het maken van schilderijen, waarvan er nog enkele exemplaren aan de muren in zijn woning hangen.  Maar hij miste op een gegeven moment het ruimtelijke, het drie dimensionale aspect. Beeldhouwen in steen werd zijn tweede uitdaging, waarna het meer open werk van zijn tegenwoordige tuinornamenten hem helemaal de mogelijkheid geeft om letterlijk ruimte te scheppen.

Ook figuurlijk is ruimte belangrijk voor een kunstenaar.  Door in figuurlijke zin ruimte op te eisen, iets te durven doen dat anders is dan wat je omgeving doet, kan een creatief mens laten zien wie hij is, wat hij wil vertellen en op welke manier hij dat het beste kan doen.

Voor mij persoonlijk is ruimte in mijn huis  nu ik ouder word, belangrijker geworden dan in eerdere perioden. Het geeft me namelijk figuurlijk meer ruimte in mijn geest. Die twee dingen hebben met elkaar te maken. Zoals de RVS vogel in de tuin plaats en ruimte inneemt en daar staat te pronken, mag ik zelf ook ruimte innemen. Ik mag mezelf ook laten zien. Dat is nog niet zo gemakkelijk, want als je jezelf wilt laten zien zoals je bent, moet je ook een beetje lef hebben. Anders durven zijn dan een ander, zorgt ook vaak voor kritiek. Maar het maakt je gelukkig als je kunt laten zien we je werkelijk bent, wat jouw mening is en wat je verlangt en kunt doen. Daarom is schrijven ook zo mooi. Dat is een prachtige manier om te laten zien wie je bent.Reacties zijn gesloten.