facebook

Mijn leven als een schaakspel

 Mijn man plaatst  op de tweede dag van het nieuwe jaar, sinds lange tijd,  zijn schaakstukken  weer op het houten schaakbord, dat sinds kort op onze eettafel een plek heeft veroverd. Hij  heeft de attributen  uit hun mooie, donkere doos te voorschijn gehaald en met een vriend afgesproken, dat ze op lange winterdagen hun hersenen gaan trainen met dit interessante spel. Cletus Thuraigingham zegt in zijn schaakboek,  dat het schaakspel de soepelheid en spankracht van de hersenen versterkt. Dat belooft wat voor de komende tijd. Ik denk, dat ik mij als een soort tegenpartij ook maar moet gaan wapenen in soepelheid en spankracht.

Over de hele wereld vinden mensen een grote vreugde in het schaakspel.  Er bestaat  een schaker, de heer S.Tarrasch, die zelfs meent, medelijden te moeten hebben met mensen, die onbekend zijn met het schaakspel, omdat het voor hem voelt, alsof die mensen de liefde niet hebben gekend. Het spel bestaat al zeer lang en is vermoedelijk vanuit het oude India , waar het een oorlogsspel met twee legers was, naar onze westerse landen gekomen rond 1300 na Chr.  Het doel is vandaag de dag dat je de koning van de tegenpartij moet veroveren, maar de ontdekkingstocht naar de doel schijnt het allermooiste te zijn.

Een beslissing nemen is het begin

Terwijl ik vandaag mijn penselen oppak en een groot doek op de ezel zet, denk ik aan het komende jaar. Als in een schaakspel kan ik de eerste zetten plannen. Ik kies een onderwerp, bepaal ruwweg een eerste opzet, bedenk een compositie en zet mijn eerste lijnen op het doek. Dan kan het spel van het beschilderen van het doek beginnen, maar ik weet nog niet, welke tegenstander er ook deel neemt  aan mijn spel. Ik kan mijn inspiratie  bijvoorbeeld kwijtraken, een penseel kan zijn haren verliezen,een tube  verf kan opraken en ik kan het hele spel verprutsen.

Plannen heb ik verder ook genoeg, want ik ga mijn slaapkamer opnieuw behangen en verven, dus moet ik kleuren uitzoeken die ik mooi vind en die passen op een slaapkamer. Niet al te opvallend dus, want dan val ik niet in slaap. De achtertuin krijgt een soort metamorfose, omdat we het iets rustiger aan willen doen en omdat mijn ouder wordende handen mijn enthousiasme,wat betreft tuinwerk, niet meer kunnen bijbenen. Gek woord trouwens als het om handen gaat.

Tegenstanders

Zoals er in een schaakspel, naast de vaste beginzetten van alles kan gebeuren, zo is dat ook bij mijn plannen meestal het geval. Zo had ik er in november ook niet op gerekend, dat onze geplande wandeling in Gaasterland op iets heel anders zou uitlopen. In ons chalet daar, hoorde ik plotseling een vreemd geritsel vanuit het aanrechtkastje. Even verbijsterd bleef ik staan. Durfde ik het deurtje te openen? Het bleef echter stil en daarna ontdekte ik een grote ravage. Hoewel ik alle eetbare spullen meestal wel in plastic dozen bewaar, hebben ongenode gasten via een rond gat voor snoeren, bij gebrek aan beter, pakken koffie aan flarden gescheurd, pakjes soep aangevreten, geknaagd aan kruidenpotjes en aan de maggifles geknabbeld. In het kastje onder de kraan zijn alle vaatwas tabletten verdwenen en lekte de fles met vloeibaar schoonmaakmiddel. Er was dus werk aan de winkel, terwijl we een leuke wandeling hadden gepland. Voor ons is de identiteit van de tegenstander (s)  onbekend  gebleven, maar zijn zetten zijn succesvol te noemen.

De weg die we gaan verrijkt ons

Ik denk, dat het komende jaar , als we het achteraf bekijken, ook weer iets van een schaakspel zal blijken te zijn. Na de eerste zetten kun je een tegenaanval verwachten.  Alleen weet je bij een schaakspel wel wie je tegenspeler is, maar nooit welke zetten hij gaat doen. In het spel van het  leven is de tegenstander het leven zelf, maar de zetten zijn nog onbekend. Soms is dat ziekte, of  de dood  van een dierbare.  Je kunt mensen verliezen aan de dood, maar ook aan het leven. Mensen lopen soms een stukje mee op je pad door het leven, maar ze maken soms ook weer plaats voor anderen.

Je tegenstander kan op vele manieren een rol spelen in je leven. Het kan naast mensen ook om andere dingen gaan. Het kan je auto betreffen, het weer, een pandemie of je vergeetachtigheid. We zijn nu we ouder worden ook geregeld aan het zoeken, omdat we weer iets kwijt zijn. We zoeken om autosleutels,  een draagbare telefoon, een pot kersen, die we toch echt hadden aangeschaft of de linker handschoen, terwijl de rechter gewoon op de kapstok ligt.

In wezen is het spel van het leven, net als schaken, een interessante bezigheid. Een bekende uitspraak van de Braziliaanse schrijver  Paolo Coelho luidt: ” Let als je naar een doel reist goed op de weg, want de weg verrijkt ons, terwijl we hem bewandelen”.  Het hangt van je soepelheid en spankracht af, wat je  doet met de zetten van het leven . Hoe je houding zal zijn en op welke manier je  omgaat met tegenslag.  We oefenen dus elke dag in het schaakspel van het leven, zodat we het leven aankunnen en er uiteindelijk een grote vreugde in kunnen vinden.Reacties zijn gesloten.